Ryhmäpuheenvuoro Keski-Uudenmaan kaupungin selvitykseen

Share |

Tiistai 14.10.2014 klo 18.05


Keravan kaupunginvaltuusto antoi maanantaina lausuntonsa Keski-Uudenmaan kaupunkia koskevan selvityksen loppuraportista. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Kyösti Haukipuro (kesk.) tarttui puheenvuorossaan selvityksen kummajaiseen: uuden suurkaupungin sisälle muodostettaisiin viisi aluetta, joista käytetään nimitystä city. ”Tuusulanjärven city, Mäntsälän city jne. ovat keinotekoisia nimiä. Emmekö uskalla olla suomalaisia”, Haukipuro kysyi.

Keskustan ja RKP:n valtuustoryhmä ymmärsi tarpeen olla mukana selvityksessä, kun valtiovallan taholta odotettavissa olevat esitykset voivat olla vielä epäsuotuisampia. Raportissa on kuitenkin edelleen selkeitä puutteita.

Lähipalvelujen, ns. ”citypalvelujen” ja kaupunkipalvelujen määrittelyssä on epäselvyyttä. Esimerkiksi terveydenhuollossa selkeitä lähipalveluja siirrettäisiin etäämmälle asukkaista. Keskittämisen huippua edustavat mm. keskimäärin 800 oppilaan suurkoulut ja se, että koko suurkaupungissa olisi vain 2–3 valmistuskeittiötä. ”Voidaanko enää puhua hyvästä ruuan laadusta ja miten tämä edistää lähiruokaideaa? Miten paikalliset yrittäjät pärjäävät tarjouskilpailuissa”, Haukipuro ihmetteli.

Hän kiinnitti huomiota myös demokratiavajeeseen, jonka kahdeksan kunnan yhdistäminen suurkaupungiksi aiheuttaisi. Vähäisen vallan omaavat lähifoorumit (aluelautakunnat) ovat huonompi vaihtoehto kuin nykyiset kuntien valtuustot.

Tästä kaupunkiselvityksestä annettava lausunto on myös ristiriidassa samassa kokouksessa sote-järjestämislain luonnoksesta annettavan lausunnon kanssa. ”Kauniisti sanottuna lausunnot eivät ole ihan synkronissa keskenään”, ryhmäpuhuja muotoili.

Taloudelliset laskelmat eivät vaikuta kaikin osin luotettavilta, vaan joitakin talous- ja henkilöstövaikutuksia näyttää lasketun kahteen kertaa. Lisäksi kunnille on asetettu kahdelle seuraavalle vuodelle todella kovat ns. lähentymiskriteerit.  ”Nykyisillä kunnilla teetettäisiin vuosina 2015 ja 2016 likainen työ palvelujen karsimisessa ja sitten todettaisiin, miten taloudellisesti tehokkaasti uusi suurkaupunki toimii”, Haukipuro ennakoi.

Keskustan ja RKP:n valtuustoryhmä teki päätökseen muutosehdotuksen, jossa jatkoselvittelyssä mukana ololle asetetaan lisäehtoja ja varauma. Ehdotuksen mukaan kaupunginvaltuuston tulee todeta,

-          että Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvityksen loppuraportissa kuvattujen lähentymiskriteerien perusteet ovat osin kiistanalaiset ja että taloutta koskevat toimenpiteet painottuvat liian voimakkaasti nykyisiin kuntiin/kaupunkeihin vuosina 2015–2016 ja

-          että hyväksyessään mukana olon selvityksessä Kerava varaa mahdollisuuden arvioida asiaa uudelleen taloudellisten laskelmien osalta sekä ottaen huomioon Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain etenemisen ja vaikutukset tuotantovastuualueiden muodostumiseen

 

Esitys voitti ensimmäisessä äänestyksessä Vasemmistoliiton hylkäysesityksen äänin 28–5, 18 tyhjää. Toisessa äänestyksessä tämä valtuustoryhmämme tiukemmat ehdot sisältävä esitys kuitenkin hävisi kaupunginhallituksen ehdotukselle äänin 4–42, 5 tyhjää.

Avainsanat: Keski-Uudenmaan kaupunki


Kommentit

15.10.2014 7.37  Airi Tella

Hyvin perusteltu puheenvuoro. Odotan mielenkiinnolla jatkotoimia - mikä lopputulos sitten onkin. Uskallan nähdä jopa hyvää tulevissa muutoksissa.

10.5.2015 14.50  Timo I. Kainulainen

Vahva valtio ja sen sisällä sykkivä kansalaisyhteiskunta, se kai lienee hyvä päämäärä näin Suomessa. Yhdysvalloissahan päämääränä on löysä valtio, ja vahva kansalaisyhteiskunta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini