Onko niin jos siltä näyttää?

Share |

Torstai 18.12.2014


Kyösti Haukipuro: Onko niin, jos siltä näyttää?

Päätoimittaja Kiiski kirjoitteli kolumnissaan (Keski-Uusimaa 13.12.2014) mm. Keravan valtuuston kokouksesta. Lähdeviittaus oli oman lehden kokousuutisointiin 10.12.2014. Laajemman lähdeaineiston saisi kuuntelemalla käytetyt puheenvuorot ja lukemalla päätökset.

Kolumnin viesti oli, että ainoastaan kokoomuksen ryhmäjohtaja Pyykkölä edusti oikeaa näkemystä olemalla inhorealisti Keravan talouden tulevaisuudesta. Muut nimeltä mainitut, allekirjoittanut mukaan lukien taas olivat tuhlareita, esimerkkinä iloitseminen uimahalli-investoinnista.

Todettakoon siis tässä, että talousarvio ja -suunnitelma vuosille 2015–2017 hyväksyttiin valtuustossa täysin yksimielisesti. Kokoomus oli siis samassa sakissa muiden tuhlareiden kanssa. Teot ja annettu mielikuva poikkesivat toisistaan, mutta sehän ei ole kokoomuspolitiikassa ensimmäinen kerta.

Omassa puheenvuorossani toki iloitsin uimahallipäätöksestä. Samassa yhteydessä iloitsin Kurkelan koulun laajennuksesta ja Kulloontien (Mt 148) perusparannuksesta. Nämä kaikki hankkeet ovat olleet vuosia vireillä. Nyt ne toteutuvat. Tämä on hyvä asia. Lisäksi toivoin, että myös yksityiset investoinnit mm. kaupungin keskustassa lähtisivät liikkeelle. Siten sekä kohotetaan työllisyyttä ja verotuloja että vähennetään kaupungintalouden menopaineita. Tunnustin puheessani talouden haasteet, mutta hain positiivisia ratkaisuja talousongelmien lieventämiseksi.

Toinen puheeni ”pointti” koski sosiaali- ja terveydenhuollon ns. sote-uudistusta. Perustavoitteet ovat hukkumassa kuntakohtaista kustannusjakoa tuijotellessa. Niinpä muistutin varsinaisista tavoitteista, jotka ovat väestöryhmien terveyserojen vähentäminen ja pirstaleisten palvelujen integrointi. Juuri tätä on laajasti vaadittu, ja nyt sitä yritetään korjata. Puheenvuorossani esitin idean, miten eduskuntakäsittelyssä ja jatkossa on mahdollista vielä tarkistaa kuntien välistä kustannusten jakoa. Sitä paitsi sosiaali- ja terveysrahoituksen kokonaisuuden järjestämisestä on parhaillaan käynnissä laaja selvitystyö.

Valtuustokeskusteluissa – ja myös niitä arvioitaessa – on aiheellista käsitellä asiat niiden laajemmissa yhteyksissä.

Kolmanneksi puhuin myös terveyskeskuksen uusista päivystysjärjestelyistä. Lyhyesti sanoen siinäkin on kysymys siitä, miten niin päivystys- kuin vastaanottopalvelutkin voidaan järjestää nykyistä paremmin, ts. kattavammin, nopeammin, turvallisemmin ja taloudelliset vaatimukset huomioiden. Ei voida unohtaa toimintaa sääteleviä lakeja ja asetuksia eikä myöskään tulevaa palvelujärjestelmän kokonaisuutta ja sen uudistustarpeita. Näihin sopeutuminen ei ole helppoa, mutta se on tarpeellista. Asiaa on käsitelty lautakunnassa useaan kertaan, jossa lopputulema on yksimielisesti ollut, että päivystystä joudutaan järjestämään uudella tavalla, jotta muut vastaanottopalvelut voidaan turvata nykyistä paremmin saatavina lähipalveluina.

Kyösti Haukipuro
Valtuustoryhmän puheenjohtaja (Kesk.)

Avainsanat: Kerava, kaupunginvaltuusto, talousarvio


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini