Olavi Taipale: Yhdenvertaisuus!

Share |

Tiistai 28.2.2017 klo 7:53


Taipale_Olavi_small.jpgSain innoituksen tähän tekstiin lukiessani Keski-Uusimaa-lehden mainiota Keltainen Keskari -palstaa ”Kervisen hirvittävästä kostosta”. Syy miksi näin, oli, että olin valmistautunut viemään ja asentamaan yhdistyksemme Keski-Uudenmaan Kuulo ry:n siirrettävän induktiosilmukan Kirkkonummen Majvikin kokoussaliin, jossa oli tarkoitus pitää Tuusulan kaksipäiväinen strategiaseminaari. Ihmettelinkin, kun Majvikista otettiin yhteyttä ja peruttiin sovittu silmukan asennus. Olemme aiemminkin lainanneet silmukkaamme Majvikissa järjestettyihin kokouksiin, siellä näytetään kiitettävästi otettavan huomioon myös induktiosilmukan tarve.

”Keltaisen Keskarin” palstalta selvisikin syy. Tuusulan strategiaseminaari oli siirretty Tuusulan kunnan valtuustosaliin! Valtuustosalissa käyneenä tiedän, että siellä ei todellakaan ole otettu huomioon meitä induktiosilmukan tarvitsijoita, siellä ei normaalikuuloinenkaan tahdo selvitä. Eipä ole tullut pyyntöä silmukan asentamisesta saliin, tuskin tarve on vähentynyt paikan vaihdon myötä.

Nämä julkisten tilojen induktiosilmukat eivät ole yhdenvertaisuuslain mukaisessa kunnossa myös muissakaan Keski-Uudenmaan kunnissa. Olen paikalla käyneenä todennut tämän valitettavan asian, sekä Nurmijärven, Järvenpään, Tuusulan, että Keravan valtuustosaleissa.

Kun nyt olen ehdolla Keravan valtuustoon Keskustan (sit.) listalla, jos sattuisin tulemaan valituksi, niin mielenkiinnolla odotan yhdenvertaisuuslain toteutumista kohdallani.

Olen myös törmännyt asiakaspalvelupisteissä niin tärkeän palvelusilmukan puutteeseen. Keravalla jossa asustelen, olen nähnyt vain yhden! –Kelassa, joka sekin oli käyttökelvottomassa kunnossa, onneksi saatiin kuntoon paristonvaihdolla. Viimeksi törmäsin asiaan Järvenpäässä asioidessani verotoimistossa. Verotoimistossa jos missä on palvelusilmukan tarve, käsitelläänhän siellä luottamuksellisia asioita, eikä asioiden ole syytä kuulua sivullisten korviin. Myös pankeissa, apteekeissa, terveyskeskuksissa yms. on huutava palvelusilmukoiden tarve. Nämä palvelusilmukat eivät ole mikään kustannuskysymys, muutamalla satasella saadaan asia kuntoon, eivätkä mahdolliset intiimitkään asiat tule asiattomien korviin. Huonokuuloisen kanssa asioidessa menee helposti ”kailottamiseksi”, kun ei saa selvää, varsinkin, kun nykyään on usein välissä rei’itetty lasi. Kunnollisella, kiinteällä asiallisesti merkityllä palvelupistesilmukalla kulokojeen käyttäjät selviävät hyvin.

Näkisin jopa, että toimiva kiinteä palvelusilmukka olisi mahtava kilpailuetu esim. apteekille, jossa on hyvin toimiva kiinteä palvelusilmukka. Toivottavasti joku hoksaa tämän.

Konsultoimme mielellämme näissä silmukka-asioissa, laitetaan yhdessä asia kuntoon.

Yhdenvertaisuuslaki sekä viime vuonna ratifioitu YK:n vammaissopimus edellyttävät, että esteettömyys koskee myös meitä huonokuuloisia.

”Esteettömyys on muutakin kun luiskia, ja leveitä ovia.”

Olavi Taipale
Keski-Uudenmaan Kuulo ry, pj
Keravan Vammaisneuvosto, pj
Kunnanvaltuustoehdokas Keravan Keskustan (sit.) listalta

Kirjoitus on julkaistu Keski-Uusimaassa 20.2.2017


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini