Passiivimalli kyykyttää jokaista

Share |

Torstai 22.2.2018 klo 23.10


Kallioinen_Inna_rajattu.jpgPassiivimallin kannattajat ovat kovaan ääneen vastustaneet vuoden alusta voimaan tullutta työttömyysturvan aktiivimallia. Sen on väitetty kyykyttävän työttömiä. Idea aktiivisuuteen enemmän kannustavasta järjestelmästä ei kuitenkaan ole uusi. Esimerkiksi Antti Rinne (SDP) ehdotti vuonna 2015 työvelvoitetta työttömille.

Aktiivimallissa työttömän työnhakijan on täytettävä aktiivisuusedellytys saadakseen seuraavalla tarkastelujaksolla työttömyysetuutta täysimääräisesti. Aktiivisuusedellytyksen voi täyttää pienellä määrällä palkkatyötä, ansaitsemalla yritystoiminnassa tai osallistumalla työllistymistä edistäviin palveluihin. Aktiivimallissa myös vähennettiin työttömyyden alun omavastuupäivien määrää.

On vaikeaa ymmärtää, missä mielessä on työttömän kyykyttämistä, jos pieni osuus työttömyysetuudesta edellyttää työttömältä muutaman päivän osallistumista.

Kenenkään ei pitäisi pyrkiä työttömyyteen. Moni on jossain vaiheessa elämää työttömänä, mutta silloin on pyrittävä ratkaisemaan tilanne aktiivisella työnhaulla, osaamisen kehittämisellä ja kekseliäisyydellä. Työttömyys on sekä ihmisen itsensä että ympäröivän yhteiskunnan kannalta epämieluisa tilanne, jonka pitkittyminen on pyrittävä estämään ja löytämään tie takaisin työelämään.

Yhteiskunnan näkökulmasta on tavoiteltava korkeaa työllisyysastetta. Se on hyväksi taloudelle ja edellytys sille, että hyvinvointivaltio voidaan pitää pystyssä. Se on edellytys myös sille, että työttömäksi joutuvaa ihmistä voidaan tukea. Kannustinloukuista on siksi pyrittävä eroon.

Työ on hyvinvointivaltion peruspilari. Työnteolla huolehdimme siitä, että jokainen yhteiskunnan jäsen, joka ei ole työelämässä, saa perusoikeudet turvaavat palvelut. Työ ei ole ihmisarvon mittari. Mutta työ on edellytys sille, että voimme turvata jokaiselle mahdollisuuden saada riittävät palvelut.

Harva malli on täydellinen, ainakaan heti. Aktiivimalli on askel passiivimallia parempaan suuntaan, mutta järjestelmää on jatkossakin kehitettävä.

Hallituksen esityksessä ansiopäivärahaa saavien työllisyyden arvioidaan aktiivimallin vaikutuksesta lisääntyvän 5000-12000 henkilötyövuotta. Perustuslakivaliokunnan mukaan aktiivimalliin liittyvät alueellisen yhdenvertaisuuden ongelmat voitaisiin poistaa siten, että aktiivisuusedellytyksen voisi täyttää myös osoittamalla pyrkineensä aktiivisesti työllistymään tai hakeutumaan työllistymistä edistävään palveluun.

Tällä hallituskaudella on onnistuneesti tehty työllisyyttä tukevia toimenpiteitä. Työttömien määrä on vähentynyt. Suunta on oikea. Se antaa luottamusta siihen, että hyvinvointivaltio halutaan säilyttää vielä pitkälle tulevaisuuteen. Eikä pelkkä haluaminenkaan riitä, vaan on tehtävä vastuullista talouspolitiikkaa, jotta se on mahdollista säilyttää.

Aktiivimalli kannustaa työhön, yrittämiseen ja itsensä kehittämiseen. Se ei kyykytä ketään. Sen sijaan passiivimalli kyykyttää veronmaksajaa, joka tukijärjestelmää kannattelee, työtöntä ja pitkällä aikaperspektiivillä koko hyvinvointiyhteiskuntaa. Siis meistä jokaista.

Inna Kallioinen
Keskustan valtuustoryhmän pj., kaupunginvaltuutettu, Kerava

Kirjoitus on julkaistu Keski-Uusimaassa 21.2.2018

Avainsanat: aktiivimalli, työllisyys


Kommentit

26.2.2018 19.50  Aho S

Hieno löytö tämä passiivimalli. Jokainen oivaltaa mistä on kysymys

27.2.2018 21.52  Inna Kallioinen

Kiitos kommentista! Ystävällisin terveisin Inna Kallioinen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini