Matti Vanhanen: mikään ei estä meitä ilmastoviisaudesta

30.01.2019

Eratauko-keskustelijat_small.jpg

Sitran Erätaukopäivänä 29.1.2019 käytiin eri puolilla Suomea yhteensä 100 keskustelua ilmastonmuutoksesta. Yksi keskusteluista toteutui Keravalla.

Jos netin kautta lähetetty suoratoisto jäi näkemättä, ei hätää. Keskustelu löytyy Uudenmaan Keskustanuorten YouTube-kanavalta.

Keravan Erätauolla keskustelijoina olivat ympäristökysymyksiä pitkäjänteisesti seuranneet Matti Vanhanen Nurmijärveltä, Outi Lankia Porvoosta, Inna Kallioinen ja Pertti Syrjälä Keravalta sekä Paula Yliselä Espoosta.

Mikä meitä estää?

Mikä estää meitä ryhtymästä vaikuttaviin toimenpiteisiin nyt heti tehdäksemme Suomesta ilmastoystävällisen maan? Tämä oli keskustelun lähtökohdaksi esitetty kysymys.

Matti Vanhanen kommentoi heti kärkeen kysymystä todeten, että mikään ei estä, ja paljon on tehty. Tuloksista on mitattua ja tilastoitua aineistoa. Tekemistä siis kannattaa edelleen jatkaa.

Puolentoista tunnin keskustelussa tuotiin esiin pohdintoja omien elämänvalintojen vaikutuksista ilmastoon. Matkustamisen tavat, biokaasuautot, asumisen väljyys, kierrätys ja kulutuksen hillintä herättivät pohdintaa. Erityisesti keskustelutti kuntien rooli hiilijalanjälkemme määrittelijänä ja tekojen tekijänä.

Loppupäätelmissään keskustelijat totesivat, että vastuu ilmastokysymyksistä on meillä kaikilla, yhdessä - alkaen omista valinnoista ulottuen yhteisöihin joissa elämme. Erityisen kiinnostavaa on, miten kunnat asettavat omat ilmastotavoitteensa ja seuraavat niiden toteutumista.

Tärkeäksi nähtiin toivon ylläpitäminen, mutta myös faktoihin tutustuminen. Hyvä fakta-aineiston lähde on esimerkiksi findikaattori.fi-sivusto, jolla kannattaa vierailla. Tilastot ja mittarit osoittavat, että teoilla ja valinnoilla on merkitystä.

Iloa ja ylpeyttä keskustelussa koettiin Suomen edelläkävijän roolista ilmastokysymyksissä ja nähtiin, että tuloksia voimme edelleen parantaa ja kehittyä roolissamme.  

Studioyleisökeskustelua seurasivat Kyösti Haukipuro, Raija Kallioinen, Aila Lehtinen ja Pekka Pekkala, ja lähetyksen striimasi ja tallensi Keskustanuorista Joonas Salmi.

Erätauko-keskustelutilaisuuden järjestivät Keskustan Keravan paikallisyhdistys, Uudenmaan Keskustanuoret ja Maaseudun Sivistysliitto.

Mikä on Erätauko?

Erätauko on Sitran kampanjoima yhteiskunnallisen dialogin menetelmä. Se on vuorovaikutteisen keskustelun piiri, jossa riisutaan roolit, kohdataan ihmisinä ja jaetaan omakohtaiset havainnot, tuntemukset ja näköalat. Erätauolla ei huudeta vaan kuunnellaan, ja keskustelussa tähdätään osallistujilla syntyviin oivalluksiin.

Sitra koordinoi 29.1.2019 valtakunnallisen Erätauko-päivän ilmastonmuutoksen teemasta. Ympäri Suomen järjestettiin 26 paikkakunnalla yhteensä sata keskustelua ilmastonmuutoksen hillitsemisestä. Tavoitteena on saada kattava ymmärrys siitä, mikä meitä estää käynnistämästä vaikuttavia toimenpiteitä saman tien. Lisää tietoa: www.sitra.fi/eratauko.

04.06.2019Keravan Keskusta tilinpäätöksestä: Työllisyys ei nouse itsestään
21.05.2019Keravan Keskusta tapasi Pekka Puskan ja piti yleiskokouksen
21.05.2019Mitä odotamme Euroopan unionilta?
19.05.2019Eurovaaliehdokkaiden puhetilaisuus Keravalla 21.5.
12.05.2019Mauri Pekkarinen vierailee Keravalla 17.5.
04.05.2019Keskustan eurovaaliehdokkaita Keravalla 7.5.
22.02.2019Uusmaalaiset ehdokkaat kiertävät aktivisesti kenttää
14.02.2019Valtuustoaloite: koirapuisto Saviolle
30.01.2019Matti Vanhanen: mikään ei estä meitä ilmastoviisaudesta
27.01.2019Erätauko: Keskustelu ilmastonmuutoksesta

Siirry arkistoon »