Kotimainen ruoka on keravalaisten kuluttajien mieleen

26.03.2023

Mikä on kotimaisen ruoan ja energian merkitys maamme huoltovarmuudelle ja omavaraisuudelle? Tätä pohdittiin Keravan Keskustan vaaliteltalla 25.3. Kysyimme katugallupissa, mitä kotimaisia ruoka-aineksia juuri sinä valitset ostoskärryysi. 

Kotimaisen ruoan ystävät olivat liikkeellä sankoin joukoin, sillä monet vastaajat kiteyttivät valintansa sanaan ”kaikki”. Ostoskärryihin valitaan kaikki, mikä löytyy suomalaisena vaihtoehtona ja on mahdollista tuottaa kotimaassa. ”Pääasiassa kaikki”, ”suurin osa”, ”kaikki mahdollinen”, ”mieluiten kaikki”, ”ehdottomasti kaikki”, ”suosin suomalaista”, ”hinnastakin huolimatta pyrin aina ostamaan suomalaista”. Tällaisia luonnehdintoja saimme kuulla.

Ehdottoman tärkeisiin kotimaisiin valintoihin lukeutuivat peruselintarvikkeet. Kotimaisuus oli kaikkein tärkeintä liha- ja maitotuotteissa, leipä- ja viljatuotteissa sekä vihanneksissa ja juureksissa. Mainintoja saivat myös munat, marjat, mehut, yrtit ja lihankorvikkeet. Kotimaista kalaa valittaisiin mielellään, mutta sen saatavuus on välillä ongelmallista. 

Kyselyyn osui myös K-kauppias, joka sanoi ruokatarvikkeiden valikoimassaan olevan 97 prosentin kotimaisuusaste. ”Eipä siinä pysty paljon muuta omiinkaan ostoksiinsa valitsemaan kuin suomalaista.” 

Kahvi, appelsiinit ja banaanit tulivat useampaan kertaan mainituiksi välttämättöminä tuontitarvikkeina. Riisinkin muisti eräs vastaajista mainita, mutta totesi, että sen voi vallan hyvin korvata ohralla tai kauralla.

Joutsenmerkki on tärkeä

Kotimaisuuden tarkastaminen ei aina ole helppoa, sillä tuotteen nimi voi hämätä. Joutsenmerkkiä pidettiin arvokkaana apuna valintojen tekemiseen. 

”On tärkeää, että joutsenmerkki on hyvin näkyvillä, jotta kiireessä valintoja tehdessä voi nopeasti varmistaa kotimaisuuden”, tiivisti yksi vastaajista. 

Turvallisuus ja omavaraisuus valintojen taustalla

Moni toi esiin, että on turvallista ostaa suomalaista ruokaa. Kotimaisia elintarvikkeita pidettiin korkeatasoisina ja luotettavasti tuotettuina. Myös lähiruoalle ja luomulle löytyi kannattajansa.  

”Tässä maailman tilanteessa on omavaraisuutta nostettava, ja siksi meidän kuluttajien on tärkeää tukea suomalaista ruoan tuotantoa”, muistutettiin useammankin kerran. Samoin tuotiin esiin kotimaisen ruoantuotannon työllistävät vaikutukset.

 ”Kun olen kierrellyt maailmalla, joka maassa ihmisten mielestä aina on oman maan ruoka parasta”, kiteytti diplomaattisesti yksi vastaajista.

 Laatu ja hinta ratkaisee

Aivan yksiääninen ei vastaajien kuoro ollut. Tuli myös näkemyksiä, että kotimaisuus ei ole ehdoton edellytys valinnoille, vaan laatu ja hinta ratkaisevat.

Muun muassa näin kommentoitiin:

”Mielellään valitsisin kotimaisen, mutta jos on suuri hintaero, se vaikuttaa valintaan.”
”Tällä hetkellä on sellainen tilanne, että hinta ratkaisee.”
”Suomalaisuus ei ole tärkeää, mutta melkein aina valitsen luomua.”
”Valitsen kesällä kotimaisen tomaatin ja kurkun, mutta tähän aikaan vuodesta joutuu kotimaisuudesta tinkimään.”
”Juustoissa tulee kyllä ostettua ulkomaista.”
”Juustoakin ostaisin mielelläni, mutta esimerkiksi virolainen on paljon parempaa.”

Keravan Keskusta kiittää kaikkia kyselyyn vastanneita!

Keskusta on kotimaisen ruoantuotannon puolustaja. Mahdollisimman hyvä omavaraisuus niin ruoan kuin energian tuotannossa on osa kansallista huoltovarmuuttamme. Tässä asiassa ovat tuottajat ja kuluttajat samalla puolella!

SANAPILVI_RUOKA_small.jpg

01.05.2023Kaikkonen vappupuheessa: turvallisuus on tärkeintä
23.04.2023Vuosikokous kiitti keravalaisia äänestäjiä
16.04.2023Kun perheillä menee hyvin, yhteiskunnalla menee hyvin!
04.04.2023Keskustan äänimäärä Keravalla kasvoi
26.03.2023Kotimainen ruoka on keravalaisten kuluttajien mieleen
19.03.2023Mitä ratkaisuja hoitajapulaan?
11.03.2023Puhemies Matti Vanhanen muistutti Suomen ulkopoliittisten linjausten marssijärjestyksestä
09.03.2023Matti Vanhanen vierailee vaalijuhlassa Keravalla
05.03.2023Ryhmäkoot, perustaidot, kännykkärauha ja opettajien arvostus Pisa-tulosten avaimia
01.03.2023Keravalaisten hammashoidon palvelut eivät saa heikentyä

Siirry arkistoon »