Suun terveydenhuollosta tehtävä kokonaissuunnitelma

Share |

Keskiviikko 16.3.2011 klo 18.59 - Valtuustoryhmä


Keravan kaupunginvaltuusto 31.01.2011 

VALTUUSTOALOITE

Suun terveydenhuollosta tehtävä kokonaissuunnitelma

Keravan kaupunginhallitus hyväksyi 17.1.2011 ( § 15 ) Mielenterveys- ja päihdepalvelujen ja suun terveydenhuollon hankesuunnitelman. Käytännössä tämä tarkoittaa lähinnä mielenterveys- ja päihdepalvelujen yhdistämistä ja laajennuksen tekemistä sitä varten nykyisen A-klinikan yhteyteen. Suunnitelma on tältä osin kannatettava.

Terveyskeskuksesta vapautuu muutoksen yhteydessä muutamia työhuoneita, joista kaksi on tarkoitus ottaa suun terveydenhuollon käyttöön. Hallitus kuitenkin totesi, että terveyskeskuksen sisäisten tilajärjestelyjen osalta päätös tehdään erikseen.

Ennen lopullisista järjestelyistä päättämistä on sen pohjaksi mielestämme laadittava suun terveydenhuollon kokonaissuunnitelma.

Suun terveydenhuollon tiloja on nyt kolmessa eri paikassa. Keskustan hammashoitola toimii 1952 rakennetussa rivitalossa. Käytössä on 10 potilashuonetta ja aputiloja. Tilat ovat epäkäytännölliset. Esteetön kulku on vain osittain mahdollista. Vesihuollossa ja ilmanvaihdossa on huomattavia puutteita, ja niihin liittyy merkittäviä riskejä.

Kävelykadun hammashoitolassa on neljä potilashuonetta ja aputiloja. Se toimii vuokratiloissa 2. kerroksessa eikä käytettävissä ole hissiä. Tämäkään tila ei täytä esteettömyyden vaatimuksia.

Terveyskeskuksen tiloissa on suun terveydenhuollon käytössä kaksi työhuonetta. Nämä palvelevat mm. pitkäaikaispotilaiden tarpeita, mikä on hyvä asia. Kahta uutta työhuonetta on kaavailtu näiden läheisyyteen.

Suurin osa suun terveydenhuollosta toimii epätyydyttävissä tiloissa, joissa ei ole laajentumismahdollisuuksia ja joissa korjaustarpeet ovat mittavia ja vaikeasti toteutettavia. Tämän mittaluokan ongelmat eivät ole ratkaistavissa kahden uuden työhuoneen käyttöönotolla terveyskeskuksessa, jossa mm. väestörakenteen muutoksen vuoksi on muitakin tilatarpeita.

Keskustan ja RKP:n valtuustoryhmä esittää, että

  • suun terveydenhuollon palvelutarpeesta Keravalla tehdään pikaisesti kokonaiskartoitus
  • palvelujen järjestämisestä tehdään pitkän tähtäyksen kokonaissuunnitelma, jossa huomioidaan kunnallisen ja yksityisen suun terveydenhuollon palvelutarjonta
  • selvitetään nykyisten ongelmallisten tilojen korvaaminen toimivalla ja nykyajan vaatimustason täyttävällä hammashoitolalla ja sen sijoittaminen laajennuksena terveyskeskuksen yhteyteen sekä muut vaihtoehtoiset tavat ratkaista suun terveydenhuollon tilatarpeet

Keravalla 31.01.2011

Kyösti Haukipuro

Sirpa Hartojoki

Monica Moring

Leena Riikonen

Jyrki Virtanen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini