Inna Kallioinen: Maanantait vaihtuivat Keravalla huomaamatta tiistaiksi - kapunginhallitukselta toivoisi lisää avoimuutta

Maanantai 4.9.2017 klo 7:55

Small_Kallioinen_Inna.jpgValtuuston kokousten perinteinen, useiden valtuustokausien ajan jatkunut käytäntö maanantai-illan kokouksista on yllättäen ja vaivihkaa muutettu tiistai-illoiksi. Aloittavan valtuuston ensimmäisen syksyn kokouskalenteri on kaikessa hiljaisuudessa kesken kesälomakauden pantu uusiksi.

Tiistai voi olla yhtä toimiva kuin maanantai, mutta kohtuullista olisi, että aikataulujen myllistyksestä olisi tiedotettu asianosaisille eli kaupunginvaltuutetuille.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Inna Kallioinen pohtii blogissaan tapahtnutta tiedotusmokaa, valtuutettujen yli kävelemistä ja avoimuuden kulttuuria.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kerava, politiikka, viestintä, kaupunginvaltuusto, avoimuus

Inna Kallioinen: Kohtuullinen kokonaisuus Keravalla?

Sunnuntai 4.6.2017 klo 13:46

Kallioinen_Inna_rajattu.jpgValtuusto on kuntalain mukainen korkeinta päätösvaltaa kunnassa käyttävä ja kunnan toiminnasta ja taloudesta vastaava elin, jonne keravalaiset ovat valinneet edustajansa demokraattisesti suoralla vaalilla. Sen sijaan muut kunnalliset luottamustehtävät puolueiden kunnallisjärjestöt jakavat keskenään neuvotellen. Keravalla neuvotteluissa saatiin aikaan sopimus. Keskustakin allekirjoitti sen, mutta jätti sopimukseen kirjallisen lausuman. Miksi? Valtuustoryhmän puheenjohtaja Inna Kallioinen pohtii kirjoituksessaan neuvottelujen lopputulosta, ja sitä, toteutuiko tuloksessa äänestäjien tahto ja kohtuullisuuden ajatus.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit 2017, kerava

Eeva Karvinen: Palveluvalikoimaan pyörätuoli

Maanantai 8.5.2017 klo 22:42

Karvinen_Eeva_small.jpgIhminen ei ymmärrä, ennen kuin nakki napsahtaa omalle kohdalle. Mursin nilkkani ja seuraavat kuusi viikkoa köpötellään kyynärsauvoilla. Tuttu tarina monelle. Sitä, mitä en ymmärtänyt, on että liikkuminen ja asioiden toimittaminen kaupungilla on niin vaikeaa. Ymmärrän nyt pikkuisen enemmän huonosti kulkevia vanhuksia, ja miten ärsyttävää...

Lue lisää »

1 kommentti .

Inna Kallioinen: Miksi kannatan kasvisruokapäivää?

Sunnuntai 9.4.2017 klo 18:28 - Inna Kallioinen

Inna_somepallot.jpgEn ihan ymmärrä sitä, miksi kasvisruokapäivät herättävät erityisesti ”lihansyöjissä” niin suuria tunteita ja kritiikkiä. Samaten vaikeaa on ymmärtää, miksi osa kasvissyöjistä ja vegaaneista välillä tuntuu haluavan, että kaikki muutkin noudattaisivat heidän ruokavaliotaan. Ruokavalio on ihmisen vapaa valinta, eikä pakolla ohjaaminen tällaisissa asioissa toimi...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Eeva Karvinen: Nyt ylös sieltä sohvalta ja äänestämään

Sunnuntai 2.4.2017 klo 11:56

Karvinen_Eeva_small.jpg

Eeva Karvinen ehdottaa blogissaan uudenlaisia ajattelumalleja nuorten aktivoimiseksi äänestämään. Peli ei ole menetetty, kun kiekkoakaan ei ole vielä pudotettu. Jokainen meistä voi aktivoida lähipiirinsä nuoria käyttämään äänioikeuttaan.

Entä tulevaisuudessa? Voisimmeko viedä ennakkoäänestyspisteitä sinne missä nuoret ovat - lukioihin, amiksiin ja yliopistoille?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Inna Kallioinen: Lasten hätään on havahduttava

Tiistai 14.3.2017 klo 23:03

Small_Kallioinen_Inna.jpgSoitin pari viikkoa sitten eräänä arki-iltana ambulanssin keskikaupungille sammuneelle tajuttomalle 14-vuotiaalle lapselle. Sattumalta huomasin ohikulkijana, että maassa makasi henkilö, jonka ympärille oli kerääntynyt joukko ihmisiä. Menin kysymään, tarvitaanko apua. Minulle kerrottiin, että...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Eeva Karvinen: Missä iässä minusta tulee päätöskyvytön objekti?

Lauantai 4.3.2017 klo 18:42 - Eeva Karvinen

Karvinen_Eeva_small.jpgOlen nyt 54-vuotias nainen Keravalta. Onko minun tosiaankin elettävä uskossa, että kaupungin virkamiehet tulevat rajoittamaan liikkumistani ja pitämään minua ihmisenä, jonka puolesta on päätettävä, kenen kyytiin lähden. Milloin tämä tapahtuu? 70-, 75-, vai 80-vuotiaana? Näin on pääteltävissä Keski-uusimaan artikkelista (16.2.2017) ”Auttaminen on vaikeaa”. Jutussa kerrotaan, että Järvenpäässä ja Keravalla avustusjärjestöt eivät saa kuljettaa vanhoja ihmisiä omalla autolla tapahtumiin, kahville tai minnekään. Järvenpään asioihin en halua puuttua, mutta eiköhän Keravalla tämä asia nyt tavalla tai toisella saada ratkaistuksi.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kerava, ikääntyminen, tasa-arvo, yhteisöllisyys

Olavi Taipale: Yhdenvertaisuus!

Tiistai 28.2.2017 klo 7:53

Taipale_Olavi_small.jpgYhdenvertaisuuslaki sekä viime vuonna ratifioitu YK:n vammaissopimus edellyttävät, että esteettömyys koskee myös meitä huonokuuloisia.

Julkisten tilojen induktiosilmukat eivät ole yhdenvertaisuuslain mukaisessa kunnossa. Olen myös törmännyt asiakaspalvelupisteissä niin tärkeän palvelusilmukan puutteeseen. Näkisin jopa, että toimiva kiinteä palvelusilmukka olisi mahtava kilpailuetu esim. apteekille, jossa on hyvin toimiva kiinteä palvelusilmukka.

Kun nyt olen ehdolla Keravan valtuustoon Keskustan (sit.) listalla, jos sattuisin tulemaan valituksi, niin mielenkiinnolla odotan yhdenvertaisuuslain toteutumista kohdallani.

”Esteettömyys on muutakin kun luiskia, ja leveitä ovia.” Konsultoimme mielellämme näissä silmukka-asioissa, laitetaan yhdessä asia kuntoon.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Eeva Karvinen: Tarveselvitys Yhdistysten talosta Keravalle

Torstai 15.12.2016

Karvinen_Eeva_small.jpgKeskustan varavaltuutettu Eeva Karvinen jätti 12.12.2016 valtuustoaloitteen, jossa pyytää tarveselvitystä Yhdistysten talosta Keravalle. Tarve kokoontumistiloihin on tullut esiin lukuisilta järjestöaktivisteilta. Kolmannen sektorin rooli korostuu tulevaisuudessa entisestään. Tarvitsevatko järjestöt tuolloin lisää tiloja toimintaansa, joka tuottaa keravalaisille hyvinvointia? Olisiko keskeisellä paikalla sijaitseva Virkailijoiden talo sopiva Yhdistysten taloksi?

Aloitteen allekirjoitti 20 valtuutettua.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kerava, Yhdistysten talo, Virkailijoiden talo, kolmas sektori, yhdistystoiminta, kuntauudistus

Kyösti Haukipuro: Kompromissiesitykseni ei kelvannut

Perjantai 29.4.2016

Kyösti Haukipuro ehdotti sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa 19.4.2016 asiakasmaksujen korotuksia painotuksin, joilla olisi ohjaavia vaikutuksia terveyskäyttäytymiseen ja palvelujen käyttöön ja joka huomioisi sosiaaliset näkökohdat sekä sosiaali- ja terveystoimen talouden tasapainon.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Jääviysepäilyt eivät ole perusteettomia

Sunnuntai 27.12.2015 klo 22:13 - Kyösti Haukipuro

Keravan kaupungin johtaminen on noussut julkiseen keskusteluun. Tähän asti olen pidättäytynyt kommentoimasta sitä siihen perustuen, että julkinen repostelu ei välttämättä edistä parhaan tuloksen saavuttamista. Lisäksi on parempi, että pidetään riittävästi erillään virkamiesjohtamiseen ja poliittiseen johtamiseen liittyvät asiat. Nyt on kuitenkin kysyttävä, ratkooko Keravan poliittinen johto syntynyttä tilannetta parhaalla tavalla. Viime kädessä vastuu on poliittisella johdolla...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kerava, johtaminen, selvitys, jääviys

Onko niin jos siltä näyttää?

Torstai 18.12.2014

Kyösti Haukipuron kommenttikirjoitus on julkaistu Keski-Uusimaa-lehdessä 17.12.2014. Haukipuro ottaa kantaa Keski-Uusimaa-lehden päätoimittajan kolumniin, jossa esitettiin arvioita Keravan kaupunginvaltuuston talousarviokokouksesta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kerava, kaupunginvaltuusto, talousarvio

Ryhmäpuheenvuoro Keski-Uudenmaan kaupungin selvitykseen

Tiistai 14.10.2014 klo 18:05

Kyösti Haukipuro totesi Keskustan ja RKP:n ryhmäpuheenvuorossa Keravan kaupunginvaltuuston kokouksessa 13.10.2014: "Keski-Uudenmaan cityalueet kuulostaa huonolta vitsiltä."

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Keski-Uudenmaan kaupunki

Ryhmäpuheenvuoro talousavioon 2014

Maanantai 16.12.2013

Keskustan ja RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Kyösti Haukipuro otti kantaa Keravan talousarvioon valtuuston kokouksessa 16.12.2013

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Hyvää ikääntymistä, turvallista vanhuutta

Torstai 21.11.2013 - Pirkko Karjalainen

Vanhustyön keskustliiton toiminnanjohtaja Pirkko Karjalainen vieraili Keravan Keskustan järjestämässä Kahvila K:ssa 20.11.2013. Tulevaisuus eläkeläisenä ja ikäihmisenä rupeaa jossain vaiheessa mietityttämään meitä kaikkia. Miten pärjään taloudellisesti ja millaista apua ja hoitoa saan, kun niitä joskus tarvitsen. Omat iäkkäät sukulaiset ja heidän elämäntilanteensa on myös monella mielessä ja huolenaiheena.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ikääntyminen, vanhuspalvelulaki

Ryhmäpuheenvuoro metropolialueen selvitystyöstä

Maanantai 13.5.2013

Varavaltuutettu Eeva Karvinen esitti Keskustan ja RKP:n valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuoron metropolialueen selvitystyöstä valtuuston kokouksessa 13.5.2013.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Antti Kaikkosen vappupuhe Keravalla

Keskiviikko 1.5.2013 klo 18:44

Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk) Keskustan vapputilaisuudessa Keravalla

1.5.2013

Palvelut pelastettava

Hallituksen ehkä hurjin tavoite on laittaa kuntakenttä mullin mallin. Tässä suuruudenhullussa hankkeessa on kaksi osaa. Toinen niistä on kuntauudistus ja toinen niin sanottu sote-uudistus, eli sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen uudistushanke. Kumpikaan ei totta puhuen kovin hyvältä näytä.

Sote-uudistuksesta on muodostunut täysi härdelli. Täysi härdelli, josta ei ota enää selvää erkkikään. Selvää on vain se, että työryhmiä asiaa korjaamaan tunnutaan perustavan viikoittain, mutta tulosta ei tunnu syntyvän millään. Asiantuntijoiden mielipiteet on sivuutettu ja ministerit kiistelevät keskenään. Sosiaali- ja terveydenhuollon ongelmat eivät ole korjaantuneet. Kansalaiset ovat huolissaan, mutta syytä ei ole unohtaa niitä ihmisiä, jotka työskentelevät näillä aloilla ja tekevät arvokasta työtä. Nyt on luotu melkoinen sekaannuksen ilmapiiri, johon jo oikeuskanslerikin on joutunut puuttumaan. Sote-uudistukseen tarvitaan selvyys pian.

Paljon parempi ei ole kuntauudistuksen tilanne. Sen suhteen tosin näyttää selvältä, että hallituksen tavoite on vähentää kuntien lukumäärää Suomessa aivan radikaalilla tavalla. Tavoitteena näyttää olevan, että kuntauudistuksen jälkeen Suomeen jäisi ehkä 70–100 kuntaa. Nykyinen lukumäärä on 330.

Jos Suomessa olisi vain 70 jättimäistä kuntaa, olisi meillä käytännössä Euroopan suurin kuntakoko. On harhaluulo, että Suomessa olisi tällä hetkellä jotenkin poikkeuksellisen paljon kuntia. Useassa muussa EU-maassa on paljon enemmän kuntia kuin Suomessa, myös väkilukuun suhteutettuna. Niitä on monessa maassa jopa tuhansia. Ranskassa on jopa 36 000 kuntaa. Vaikka asukkaitakin toki on enemmän, on kuntia sekä absoluuttisesti että väkilukuun suhteutettunakin huomattavasti enemmän kuin meillä.

Ei myöskään ole niin, että suurempi kunta olisi automaattisesti jotenkin parempi. Suuren Vantaan tai kaikista suurimman Helsingin taloudet ovat kuralla. Tilanne on parempi esimerkiksi täällä Keravalla. Pienempi kunta on helpommin organisoitavissa kuin suurempi. Näyttää siltä, että suurimpiin kaupunkeihin syntyy helposti väliportaan hallintoa, byrokratiaa ja tehottomuutta.

Siksi suhtaudun varauksellisesti nyt esitettyyn jättimäiseen Keski-Uudenmaan kaupunkiin. Tämä uusi kaupunkihan muodostuisi kahdeksasta keskisen Uudenmaan kunnasta, jotka ovat Hyvinkää, Nurmijärvi, Järvenpää, Tuusula, Kerava, Sipoo, Mäntsälä ja Pornainen. Asukkaita olisi yhteensä noin 240 000.

Pelkään, että syntyisi vaikeasti hallittava kuntamöhkäle, jossa palvelut keskittyisivät muutamaan keskukseen. Sivukyliltä ja pienemmistä taajamista palvelut karkaisivat. Kaupunki olisi niin suuri, että minkään nykyisen kaupungin ääni ei enää kunnolla kuuluisi uuden jättikaupungin sisällä. Yksi liian vähän puhuttu asia on se, että kansanvalta eli demokratia kärsisi. Päätöksentekijät etääntyisivät kuntalaisista.

Oletan, että ainakin suurin osa alueen kunnista kuitenkin tähän selvitystyöhön nyt lähtee, sillä Kataisen hallitus lainsäädännöllä pakottaa kunnat selvityksiin. Selvitys siis tehdään. Itse pidän erityisen tärkeänä, että selvitys on puolueeton, ja se tuo vilpittömästi esiin tällaisen suurkaupungin hyvät ja huonot puolet. Molempia varmasti on. Liian moni kuntaselvitys on ollut sellainen, että tulos on jo etukäteen päätetty. On päätetty, että kuntaliitos tehdään. Perustelut on sitten matkan varrella keksitty.

Kun katsoo muutamia viimeisiä suuria kuntaliitoksia, mitä Suomessa on tehty, eivät tulokset kauheasti rohkaise. Katsotaan sitten suur-Hämeenlinnaa, Saloa tai Kouvolaa. Kaikkien jättikuntien talous on kuralla. Palvelut keskitetään kuntakeskukseen ja vanhat pienemmät kunnat ovat kärsineet. Jos keskustelee entisten lammilaisten, renkolaisten tai vaikkapa valkealalaisten kanssa, on kuntalaisten mielipide tyly. Kaikki viedään. Kaikki lähtee.

Tämän johdosta haluan rohkaista pitämään teitä mielessä myös sen vaihtoehdon, että Kerava jatkaisi itsenäisenä kuntana. Lopulta asiasta päättää Keravan kaupunginvaltuusto. Keskusta aikoo valtakunnallisesti kaikin voimin taistella sitä vastaan, että kunnat väkisin pakotetaan liitoksiin. Siinä meillä puolellamme on myös Suomen kansa.

Vapaaehtoisia kuntaliitoksia vastaan Keskusta ei toki ole. Tehtäköön liitoksia siellä, missä niin parhaaksi harkitaan. Mutta hallituksen nykyistä linjaa, jossa kunnat painostetaan liitoksiin, emme hyväksy. Vaihtoehdoksi tarjoamme kotikunta-maakuntamallia, jossa nykyinen kuntakartta voi jatkaa, mutta osa palveluista tuotetaan yhteisesti, kuntayhteistyön keinoin. Tätä mallia olemme myös maan hallitukselle tarjonneet, mutta ainakaan vielä se ei ole kelvannut. Kataisen hallitus ajaa jääräpäisesti satojen kuntien lopettamisen linjallaan eteenpäin. Mutta kansan tuki tälle linjalle on vähenemässä.

Oleellista on, että kansalaisille tarpeelliset peruspalvelut ovat saatavissa läheltä. Lasten koulumatka ei saa olla liian pitkä, päivähoitopaikkoja pitää löytyä, lääkäriin pitää päästä ja ikäihmisten vanhuuden turvan takaaminen on yhteinen asiamme. Täällä Keravalla on myös tärkeää, että poliisiasema voisi jatkaa nykyiseen tapaan. Se tänne aikanaan saatiin kovien ponnistelujen seurauksena, ja se on ollut tarpeellinen. Keravan poliisiaseman pitää mielestäni saada jatkaa nykyisellä tavallaan. Poliisi lähellä on tärkeä osa kansalaisten turvallisuuden tunnetta. Mutta valitettavasti näyttää siltä, että hallituksen käsi tulee Uudellamaalla kahteen poliisiasemaan tarttumaan, joista toinen on Karkkilassa ja toinen Keravalla.

Keskusta haluaa pelastaa kansalaisten palvelut lähellä. Keskusta on tarjonnut yhteistyön kättä. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on ehdottanut viikonloppuseminaaria, jossa yli puoluerajojen, ja yli hallitus-oppositiorajan yhdessä mietittäisiin, miten kansalaisten palvelut voitaisiin parhaiten turvata. Pääministeri Katainen ei ole tähän tarjoukseen tarttunut.

Hyvät kuulijat,

koetan muistaa vanhan ohjeen vappupuheen suhteen. Se kuuluu seuraavasti:

Hyvässä vappupuheessa on aloitus ja lopetus, ja ne sijaitsevat mahdollisimman lähellä toisiaan.

Toivotan teille hyvää vappua ja aurinkoista kevättä!

Kommentoi kirjoitusta.

Sote-uudistukselle uusi lähtölaukaus

Lauantai 20.4.2013 klo 1:07

Keskustan Sosiaalipoliittinen Seura ry
15.4.2013
KANNANOTTO

Sote-uudistukselle uusi lähtölaukaus

Keskustan Sosiaalipoliittinen seura on huolissaan siitä, mihin on kadonnut Kataisen hallituksen vastuullisuus palvelujen turvaamisesta kaikille kuntalaisille kaikkialla Suomessa. On korostettava, että sosiaali- ja terveyspalvelut ovat ihmisiä varten ja tämän tulee olla sote-uudistuksen lähtökohta. Sote-uudistuksessa tulee puuttua eriarvoisuuskehitykseen julkisten palvelujen saatavuudessa sekä jatkuvaan terveyserojen kasvuun. Sen sijaan hallituksen sote-uudistus on mennyt kuntauudistus ja puoluepolitiikka edelle ajautuen umpikujaan, josta ulospääsyä on vaikeaa, ellei mahdotonta nähdä. Siksi nyt ainoa mahdollisuus on prosessin pysäyttäminen, parlamentaarisen komitean perustaminen sekä tavoitteiden uudelleen asettelu puhtaalta pöydältä.

Hallituksen esityksessä palvelujen järjestämisestä puuttuu selkeä tavoitteenasettelu sekä linjaus ohjauksesta ja rahoituksesta. Sen sijaan on keskitytty rakenteisiin. Yksinkertaistamisen ja ihmislähtöisyyden sijaan syntyy uusia hallintohimmeleitä. Perusterveydenhuollon tilanteen korjaamisen sijaan painopiste on erikoissairaanhoidossa. Esityksessä on unohdettu kansalaisten hyvinvointi ja terveys, ja se johtaa eriarvoisuuden lisääntymiseen sekä palvelujen huononemiseen. Palvelujen järjestämis- ja valvontavastuuta tulee vahvistaa julkisella sektorilla. On luotava aktiivisesti erilaisia alueellisia ja paikallisia malleja laadukkaiden palvelujen tuottamiseen yhteistyössä yksityisten palvelutuottajien ja yleishyödyllisten järjestöjen kanssa.

Huomioitavaa on myös, että sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoiden näkemykset ovat hautautuneet poliittisen ohjauksen ja kuntaliitosvimman alle. Nyt on otettava myös poliittinen oppositio sekä asiantuntijatahot mukaan, joita prosessissa aidosti kuullaan. Sote-uudistuksen koskettaessa kaikkia suomalaisia kyse on kansalaisten hyvinvoinnin ja terveyden kannalta ensiarvoisen tärkeästä asiasta.

Hallituksen onkin puhallettava pilliin ja aloitettava sote-uudistus uudestaan ja uudella tavalla. Sen hallitus on suomalaisille velkaa.   

Keskustan Sosiaalipoliittinen Seura


Lisätiedot: Hannu Tiusanen, sihteeri, email hannut(at)student.uef.fi ja puh 040 830 1023

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote-uudistus, sosiaali- ja terveyspalvelut

Kovakorvainen tuhlaajahallitus

Torstai 18.4.2013 klo 21:07 - Kyösti Haukipuro

Jyrki Kataisen (kok) ja Jutta Urpilaisen (sd) hallitus on luvannut tehostaa julkista sektoria. Hallitus itse toimii kaikkea muuta kuin tehokkaasti. Sen toiminta on ennen näkemättömän tuhlaavaa. Eikä kysymys ole vain siitä kohelluksesta, mitä on nähty ns. kuntauudistuksen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen nimissä. On tehty selvitystä selvityksen perään ja järjestetty näennäisiä kuulemiskierroksia. Kunnat pakotetaan antamaan lausuntoja puutteellisesti valmisteltuihin, toisistaan irrallisiin esityksiin.

Kaikki tämä maksaa, kun pyörityksessä ovat valtion ja kuntien johtavat virkamiehet ja laaja joukko luottamushenkilöitä. Heidän aikansa menee epäselvien toimeksiantojen setvimiseen ja lukemattomaan määrään kokouksia. Uusia työryhmiä asetetaan, kun aiemmin asetettujen työ ei tyydytä. Huikea esimerkki on sote-lain valmisteluryhmän kasvattaminen yht’äkkiä 14 jäsenestä 35 jäseneen. Tehokasta ja päättäväistä –  ellei suorastaan fantastista!?

Mutta tuo on vain pieni osa hallituksen aikaan saamista tappioista. Todelliset suuret tappiot tulevat siitä, että normaali, määrätietoinen ja johdonmukainen toimintojen kehittäminen on lamaantunut. Siitä vastaavien aika ja voimavarat eivät yksinkertaisesti enää riitä normaaliin johtamiseen ja kehittämiseen. Se on kuitenkin tuloksellisen toiminnan elinehto.

Tämän ovat monet johtavat virkamiehet julkisestikin todenneet, mutta heitä ei kuulla. Mutta eipä kovakorvainen hallitus kuuntele ketään. Siitäkin näkee, että avainministereiltä puuttuu oma johtamiskokemus. On vain johtamisen illuusio.

On ymmärrettävää, että hallitus vähättelee opposition esittämää kritiikkiä. Keskusta oli ensimmäinen taho, joka nosti hallituksen tavoitteet ja toimintatavat arvostelun kohteeksi. Vaaran merkit olivat nähtävissä.

Enää ei voida väittää, että oppositio vain haluaa vastustaa uudistuksia. Kuntauudistusta koskevaa kritiikkiä on koko ajan kuultu maamme johtavilta kuntahallinnon ja -talouden asiantuntijoilta. Hallituspuolueiden omatkin edustajat kunnissa ovat olleet tyrmistyneitä ja vastustaneet kiivaasti hallituksen linjauksia. Heidän mielipiteillään ei vain ole arvoa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoista kootun ryhmän ehdotuksilla pyyhittiin pöytää mennen tullen. Kritiikkiä esittäneet asiantuntijat on nostettu sivuun. Näin kävi mm. Sosiaali- ja terveysministeriön uudelle kokoomuslaiselle kansliapäällikölle. Edellinen, demaritaustainen kansliapäällikköhän katsoi jo aiemmin parhaaksi vaihtaa kokonaan toisiin tehtäviin. Keravan valtuuston seminaarissa kuulimme ja näimme, miten turhautunut ja voimaton eräs sote-asioita selostanut ministeriön virkamies oli. Nämä ovat esimerkkejä siitä, miten hallitus tuhlaa henkilöstönsä voimavaroja!

Ns. sote-selvitystyössä mukana olleet ja työtä sisältäpäin nähneet ovat esittäneet hallituksen toiminnasta ja linjattomuudesta kaikista kovinta arvostelua. Kansanterveyslaitoksen entinen pääjohtaja Jussi Huttunen luonnehti sitä (HS 26.2.)  "aivan käsittämättömäksi". Hän totesi myös, että "Kyllä me nykyjärjestelmän kanssa elämme. Mieluummin se kuin taaksepäin meneminen, joka olisi katastrofi."

Laajan kokemuksen eri tehtävissä omaava ja HUS-alueella selvityshenkilönä toiminut Kouvolan terveysjohtaja Kati Myllymäki kirjoitti Helsingin Sanomiin (11.4.2013) vahvasti kantaaottavan artikkelin, jonka otsikko oli "Hallituksen sote-uudistus on absurdi murhenäytelmä." Taidatkos sen selkeämmin sanoa!

Jopa oikeuskansleri Jaakko Jonkka joutui kiinnittämään huomiota hallituksen toimintaan liittyviin perustuslaillisiin ongelmiin. Se oli vahva kannanotto lainvalvojalta. Tätäkään pääministeri ei halunnut kuulla. Tai – mikä vielä pahempaa – ei ehkä ymmärtänyt.

Nämä esimerkit riittäkööt osoittamaan, että hallitus on epäonnistunut. Siltä tuskin on parempaa odotettavissa. Hallitus olisi syytä vaihtaa ja valita siihen henkilöitä, jotka pystyvät johtamaan ja viemään läpi uudistuksia järkevällä tavalla. Pari Juhaa ja muuan Tapani tulee heti niminä mieleen!

Kyösti Haukipuro
ylilääkäri
kaupunginvaltuutettu (kesk)
Kerava

Kirjoitus on julkaistu Suomenmaassa 17.4.2013

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hallituspolitiikka, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen, sote-uudistus

Punnittua puhetta Keravan valtuustossa

Perjantai 25.1.2013 klo 14:34 - Raija Kallioinen

Kyösti Haukipuron puheenvuoro Keravan kaupunginvaltuustossa 21.1. oli punnittua puhetta.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Markku Pyykkölälle puheen perusviesti ei ollut mennyt perille (K-U 24.1.). Hän pitää edelleen neuvottelutulosta demokraattisena, mitä se ei ollut.

Pyykkölä pyrkii vaikuttamaan mielikuvaan yksittäisellä esimerkillä, sosiaali- ja terveyslautakunnan kokoonpanolla, jossa on neljä kokoomuslaista ja yksi keskustalainen, kun valtuutettuja on vastaavasti 15 ja 2. Unohtui, että Keskusta–RKP:n valtuustoryhmässä on kolme jäsentä. Todellinen tilanne selviää, kun tarkastellaan koko kokonaisuutta, kuten Haukipuro puheessaan teki. Hänen valtuustopuheensa ja sen yhteydessä esitetyt taulukot ovat kaikkien luettavissa www.keravankeskusta.net -sivustolla.

Toisin kuin Pyykkölän mielipidekirjoitus antaa ymmärtää, Haukipuro toi puheessaan rehellisesti esiin myös Keskustan vaalitappion ja sen, että tuloksemme pohjalta tiesimme paikkojemme luottamustehtävissä vähenevän. Keskusta–RKP -vaaliliiton saamat luottamuspaikat vähenivät kuitenkin monin verroin alhaisemmalle tasolle kuin vaaleissa saamaamme kannatus olisi edellyttänyt. Se oli Haukipuron puheen pointti. Hän puolusti kuntalaisten tasa-arvoa ja heidän antamiensa äänien yhdenvertaisuutta.

Pyykkölä peräänkuuluttaa johdonmukaisuutta vaalineuvottelujen strategiaan ja antaa ymmärtää, että pisteytysmalli paikkajaon perusteeksi tuotiin neuvottelupöytään Keskustan taholta vaalituloksemme johdosta. Sehän ei pidä paikkaansa, kuten Haukipuro valtuustossa kertoi. Neuvotteluja tasapuolisemmasta pisteytysmallista oli käyty ryhmäjohtajien kesken jo ennen vaaleja; mutta työ jäi kesken.

Muistin virkistämiseksi totean, että neljä vuotta sitten juuri Haukipuron ehdotuksesta neuvotteluissa lisättiin sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan että kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenmääräksi 13, jotta silloin pienimmät ryhmät Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit myös pääsivät mukaan keskeisten lautakuntien työhön.

Demokratian edistäminen ei siis ole vain tähän tilanteeseen liittyvä, vaan periaatteellinen kysymys.

Raija Kallioinen
Keskustan Keravan yhdistyksen puheenjohtaja
Varavaltuutettu, Kerava

Kirjoitus on julkaistu Keski-Uusimaa -lehden yleisönosastossa 25.1.2013

 

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »