Timo Laaninen: Kannattaa valita pätevin

Share |

Keskiviikko 24.1.2024 klo 16.50


Monet harkitsevat vielä, kenelle se ainoa ääni kannattaa antaa presidentinvaaleissa.

Valinnan pohjaksi on hyvä käydä läpi, mitä presidentin viran hoito vaatii. Äänestäjä voi asettaa itsensä ehdokkaita haastattelevan työnantajan rooliin.

Aloittaisin ehdokkaiden koulutuksesta. Tohtorin tutkinnon suorittaminen kertoo ehdokkaan asiantuntemuksesta ja kyvystä pitkäjänteiseen ajatus- ja kirjoitustyöhön. Jos väitöskirja on tehty vielä englannin kielellä, riittävän kielitaidon vaatimus tulee täytettyä samalla kertaa.

Presidentin tehtävä on johtaa Suomen ulkopolitiikkaa. Ehdokkaiden työkokemusta kannattaa vertailla tästä näkökulmasta. Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan eli utvan jäsenyys on tässä katsannossa painava ansio.

Utva kokoontuu käytännössä aina tasavallan presidentin johdolla. Utvan jäsenyys on siis mainio näköalapaikka seurata myös presidentin työtä.

Ulkopoliittista kokemusta voi kartuttaa myös toiminta Euroopan unionissa. Pitkäaikainen ja menestyksellinen toiminta EU:n komission jäsenenä on minun vertailussani yhtä painava meriitti kuin kokemus Suomen pääministerin tai ulkoministerin tehtävästä.

Työkokemuksen kautta voi verrata myös ehdokkaiden paineensietokykyä. Ovatko he olleet kovissa paikoissa, ja miten he ovat niistä selvinneet?

Perustuslain mukaan tasavallan presidentti on lisäksi puolustusvoimien ylipäällikkö. Niinpä laskisin eduksi, jos ehdokas on suorittanut asepalveluksen. Reserviupseerikoulun käyminen kertoisi henkilökohtaisesta sitoutumisesta maanpuolustukseen.

Asevelvollisuus koskee toistaiseksi vain miehiä. Naisehdokkaiden osalta utvan jäsenyys on riittävä osoitus maanpuolustuksen asioiden tuntemuksesta.

Suomen poliittisen järjestelmän tuntemus on välttämätöntä. Siksi kokemus kansanedustajan työstä on laskettava hakijalle eduksi.

Viimeisenä kriteerinä nostan vielä esille sydämen sivistyksen. Myönnän, että ehdokkaiden vertailu tällä perusteella on hyvinkin subjektiivista.

Muutama apukysymys auttaa vertailussa. Miten ehdokas kohtelee muita ihmisiä yleensä ja kilpailijoita erikseen? Välittyykö hänestä kanssaihmisten kunnioitus ja arvostus?

Edellä esitetyillä perusteilla Olli Rehn erottuu edukseen muista ehdokkaista. Hän on tehnyt väitöskirjan Oxfordissa englannin kielellä, toiminut kansanedustajana ja ministerinä ja ollut utvan jäsen.

Rehnin paineensietokyky testattiin ja hyväksi havaittiin, kun hän hoiti eurokriisin aikana EU:n talouskomissaarin virkaa.

Rehn on lisäksi reservin luutnantti eli hänellä on ehdokkaista korkein sotilasarvo.

Sydämen sivistyksen arvioin korkealle sen kokemuksen perusteella, mitä Rehnistä olen saanut nelikymmenvuotisen ystävyyden perusteella.

Siksi rohkenen suositella äänen antamista ehdokkaista pätevimmälle, Olli Rehnille.

Timo Laaninen

Kirjoitus on julkaistu Keski-Uusimaassa 24.1.2024

 

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini