Inna Kallioinen aluevaltuustossa: Lähipalvelut tärkeitä myös pääkaupunkiseudulla

29.04.2024

Lähipalveluista on tärkeä huolehtia myös pääkaupunkiseudulla, painotti Keskustan aluevaltuutettu Inna Kallioinen puheenvuorossaan, kun Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen valtuusto käsitteli 29.4.2024 palveluverkon suunnitelmaa. Lähipalveluja ei täällä mitata niinkään kilometreissä kuin ajassa.

Kallioinen muistutti myös palvelujen saavutettavuudesta erikielisille asukkaille, samoin kuin liikkuvien palveluiden, pop-up-hoitoyksiköiden ja digipalveluiden tuomista mahdollisuuksista palvelutarjonnassa.

Kallioisen puheenvuoro kokonaisuudessaan:

”Palveluverkkoa kehittäessä laadukkaista lähipalveluista on erittäin tärkeää huolehtia myös täällä pääkaupunkiseudulla, jossa välimatkat ovat useimmiten lyhyempiä kuin jossain muualla Suomessa. Täällä monet elävät julkisen liikenteen varassa, ja vaikka matkat voivat olla kilometreissä lyhyitä, siirtymät voivat olla minuuteissa pitkiäkin ja palveluilla on paljon käyttäjiä. Matkoja ja saavutettavuutta ei siis mitata ja arvioida täällä niinkään kilometreissä, vaan pikemminkin ajassa eli siinä, kuinka kauan palveluun siirtyminen kotoa kestää ja kauanko joutuu jonottamaan.

Erityisesti sellaiset peruspalvelut, joita tarvitaan usein tai joita useimmat meistä joskus tarvitsevat ja jotka eivät vaadi vaativaa erikoisosaamista ja välineistöä, pitäisi pystyä toteuttamaan niin, että niiden saavutettavuus on hyvä. Näiden palveluiden on siis oltava lähellä ihmisiä ja niihin hakeutumisen on oltava helppoa. Osa saavutettavuutta on sekin, miten pystymme turvaamaan sujuvat palvelut alueellamme erikielisille henkilöille, kun alueemme erityispiirre on varsin suuri ja edelleen kasvava muun kuin suomen- ja ruotsinkielisten henkilöiden määrä.

Lähipalveluita voidaan toteuttaa myös liikkuvien palveluiden ja pop-up-hoitoyksiköiden avulla sekä digipalveluita kehittämällä. Parhaimmillaan digipalvelut voivat tuoda yhä laajemman skaalan palveluita ihmisten koteihin, mahdollistaa nopeamman hoitoon pääsyn ja samalla tuottaa palvelut entistä kustannustehokkaammin. Toisaalta digipalveluiden lisäämisessä haasteena voi olla se, ettei kaikilla ole digipalveluiden käyttämiseen tarvittavia taitoja, tietoturvaan liittyy omat erityiskysymyksensä ja inhimillinen kohtaaminen saattaa jäädä vähäisemmäksi. Pidän digipalveluita osana laadukasta lähipalveluverkkoa kuitenkin suurena mahdollisuutena. Digipalveluiden ja liikkuvien palveluiden kehittäminen ei saa jäädä pelkiksi puheiksi.”

05.06.2024Uutiskirje 14/2024: Tapaamisiin teltalla eurovaalien aattona la 8.6. Ehdokkaat Antti Heikkilä ja Sami Ronkola paikalla
12.05.2024Löydä ehdokkaasi eurovaaleihin - vaalikoneet auttavat
30.04.2024Timo Laaninen pyytää työrauhaa hyvinvointialueille säästötavoitteiden saavuttamiseksi
29.04.2024Inna Kallioinen aluevaltuustossa: Lähipalvelut tärkeitä myös pääkaupunkiseudulla
19.04.2024Uutiskirje 11/2024: Viikon hyvä uutinen - Antti Kaikkonen pyrkii Keskustan johtoon
07.04.2024Uutiskirje 10/2024: HOK-Elannon vaalit ja keväiset tapahtumat Keravan kaduilla
24.03.2024HOK-Elannon ehdokkaat: lähipalvelut ja kotimaisuus luovat turvallisuutta
14.03.2024Keskustan puoluesihteeri Antti Siika-aho: Nostamme voitontahdon kansanvallan puolesta
26.02.2024Antti Kaikkoselle kannatusta Keskustan johtoon
01.02.2024Keravan Keskusta ei ota kantaa toisen kierroksen presidenttiehdokkaisiin

Siirry arkistoon »