Ehkäisyä ilmaiseksi?

Keskiviikko 15.11.2017 klo 12:54

Small_Kallioinen_Inna.jpgYhteiskunnan on tuettava nuorta aikuistumisessa. Yksi aikuistumisen askeleista voi olla seksi, mutta aikuistuminen on paljon muutakin. Aikuistumiseen kuuluu vastuun ottaminen omista valinnoista, omasta taloudesta ja terveydestä. Nykykäytäntö eli ensimmäisen ehkäisymenetelmän tarjoaminen kolmeksi kuukaudeksi maksutta nuorelle on oikein hyvä yhteiskunnan tukimuoto. Tuntuu kuitenkin liioitellulta, että yhteiskunta holhoaisi ehkäisyasioissa jokaista 25-vuotiaaksi saakka.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kerava, politiikka, ehkäisy, seksuaaliterveys

Inna Kallioinen: Maanantait vaihtuivat Keravalla huomaamatta tiistaiksi - kapunginhallitukselta toivoisi lisää avoimuutta

Maanantai 4.9.2017 klo 7:55

Small_Kallioinen_Inna.jpgValtuuston kokousten perinteinen, useiden valtuustokausien ajan jatkunut käytäntö maanantai-illan kokouksista on yllättäen ja vaivihkaa muutettu tiistai-illoiksi. Aloittavan valtuuston ensimmäisen syksyn kokouskalenteri on kaikessa hiljaisuudessa kesken kesälomakauden pantu uusiksi.

Tiistai voi olla yhtä toimiva kuin maanantai, mutta kohtuullista olisi, että aikataulujen myllistyksestä olisi tiedotettu asianosaisille eli kaupunginvaltuutetuille.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Inna Kallioinen pohtii blogissaan tapahtnutta tiedotusmokaa, valtuutettujen yli kävelemistä ja avoimuuden kulttuuria.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kerava, politiikka, viestintä, kaupunginvaltuusto, avoimuus

Kovakorvainen tuhlaajahallitus

Torstai 18.4.2013 klo 21:07 - Kyösti Haukipuro

Jyrki Kataisen (kok) ja Jutta Urpilaisen (sd) hallitus on luvannut tehostaa julkista sektoria. Hallitus itse toimii kaikkea muuta kuin tehokkaasti. Sen toiminta on ennen näkemättömän tuhlaavaa. Eikä kysymys ole vain siitä kohelluksesta, mitä on nähty ns. kuntauudistuksen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen nimissä. On tehty selvitystä selvityksen perään ja järjestetty näennäisiä kuulemiskierroksia. Kunnat pakotetaan antamaan lausuntoja puutteellisesti valmisteltuihin, toisistaan irrallisiin esityksiin.

Kaikki tämä maksaa, kun pyörityksessä ovat valtion ja kuntien johtavat virkamiehet ja laaja joukko luottamushenkilöitä. Heidän aikansa menee epäselvien toimeksiantojen setvimiseen ja lukemattomaan määrään kokouksia. Uusia työryhmiä asetetaan, kun aiemmin asetettujen työ ei tyydytä. Huikea esimerkki on sote-lain valmisteluryhmän kasvattaminen yht’äkkiä 14 jäsenestä 35 jäseneen. Tehokasta ja päättäväistä –  ellei suorastaan fantastista!?

Mutta tuo on vain pieni osa hallituksen aikaan saamista tappioista. Todelliset suuret tappiot tulevat siitä, että normaali, määrätietoinen ja johdonmukainen toimintojen kehittäminen on lamaantunut. Siitä vastaavien aika ja voimavarat eivät yksinkertaisesti enää riitä normaaliin johtamiseen ja kehittämiseen. Se on kuitenkin tuloksellisen toiminnan elinehto.

Tämän ovat monet johtavat virkamiehet julkisestikin todenneet, mutta heitä ei kuulla. Mutta eipä kovakorvainen hallitus kuuntele ketään. Siitäkin näkee, että avainministereiltä puuttuu oma johtamiskokemus. On vain johtamisen illuusio.

On ymmärrettävää, että hallitus vähättelee opposition esittämää kritiikkiä. Keskusta oli ensimmäinen taho, joka nosti hallituksen tavoitteet ja toimintatavat arvostelun kohteeksi. Vaaran merkit olivat nähtävissä.

Enää ei voida väittää, että oppositio vain haluaa vastustaa uudistuksia. Kuntauudistusta koskevaa kritiikkiä on koko ajan kuultu maamme johtavilta kuntahallinnon ja -talouden asiantuntijoilta. Hallituspuolueiden omatkin edustajat kunnissa ovat olleet tyrmistyneitä ja vastustaneet kiivaasti hallituksen linjauksia. Heidän mielipiteillään ei vain ole arvoa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoista kootun ryhmän ehdotuksilla pyyhittiin pöytää mennen tullen. Kritiikkiä esittäneet asiantuntijat on nostettu sivuun. Näin kävi mm. Sosiaali- ja terveysministeriön uudelle kokoomuslaiselle kansliapäällikölle. Edellinen, demaritaustainen kansliapäällikköhän katsoi jo aiemmin parhaaksi vaihtaa kokonaan toisiin tehtäviin. Keravan valtuuston seminaarissa kuulimme ja näimme, miten turhautunut ja voimaton eräs sote-asioita selostanut ministeriön virkamies oli. Nämä ovat esimerkkejä siitä, miten hallitus tuhlaa henkilöstönsä voimavaroja!

Ns. sote-selvitystyössä mukana olleet ja työtä sisältäpäin nähneet ovat esittäneet hallituksen toiminnasta ja linjattomuudesta kaikista kovinta arvostelua. Kansanterveyslaitoksen entinen pääjohtaja Jussi Huttunen luonnehti sitä (HS 26.2.)  "aivan käsittämättömäksi". Hän totesi myös, että "Kyllä me nykyjärjestelmän kanssa elämme. Mieluummin se kuin taaksepäin meneminen, joka olisi katastrofi."

Laajan kokemuksen eri tehtävissä omaava ja HUS-alueella selvityshenkilönä toiminut Kouvolan terveysjohtaja Kati Myllymäki kirjoitti Helsingin Sanomiin (11.4.2013) vahvasti kantaaottavan artikkelin, jonka otsikko oli "Hallituksen sote-uudistus on absurdi murhenäytelmä." Taidatkos sen selkeämmin sanoa!

Jopa oikeuskansleri Jaakko Jonkka joutui kiinnittämään huomiota hallituksen toimintaan liittyviin perustuslaillisiin ongelmiin. Se oli vahva kannanotto lainvalvojalta. Tätäkään pääministeri ei halunnut kuulla. Tai – mikä vielä pahempaa – ei ehkä ymmärtänyt.

Nämä esimerkit riittäkööt osoittamaan, että hallitus on epäonnistunut. Siltä tuskin on parempaa odotettavissa. Hallitus olisi syytä vaihtaa ja valita siihen henkilöitä, jotka pystyvät johtamaan ja viemään läpi uudistuksia järkevällä tavalla. Pari Juhaa ja muuan Tapani tulee heti niminä mieleen!

Kyösti Haukipuro
ylilääkäri
kaupunginvaltuutettu (kesk)
Kerava

Kirjoitus on julkaistu Suomenmaassa 17.4.2013

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hallituspolitiikka, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen, sote-uudistus