Puhemies Matti Vanhanen muistutti Suomen ulkopoliittisten linjausten marssijärjestyksestä

11.03.2023

Keskustan vaalijuhlassa Keravalla lauantaina 11.3.2023 puhunut eduskunnan puhemies Matti Vanhanen muistutti Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtamisjärjestelmästä, joka pääministerin perjantaisen Hornet-lausunnon takia on noussut ajankohtaiseksi aiheeksi.

Vanhanen totesi johtamisjärjestelmän nojautuvan perustuslakiin, jossa todetaan, että ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

- Ottakoon maamme ulkopoliittisesta johdosta kuka tahansa kantaa Suomen asemaan tai tilanteeseen tai tehköön uusia avauksia, ne pitää ensin käsitellä yhteistoiminnassa. Kun Suomen linja on yhdessä määritelty, sen jälkeen on eri kysymys se, kuka sen kannan kulloinkin ulos lausuu, Vanhanen totesi.

- Pienen valtion johdonmukaisuus ulko- ja turvallisuuspoliittisissa ulostuloissa perustuu tähän. Kenelläkään yksilöllä ei ole valtaa ja asemaa, että hän voisi Suomen puolesta yksin lausua jotakin. Yhteistoiminta velvoittaa puolin ja toisin valtioneuvostoa ja presidenttiä, niin että kaikkien merkittävien avausten on tapahduttava yhteistoiminnassa, Vanhanen painotti.

Matti Vanhanen linjoitti puhemiehen roolia mediaa ja kansalaisia puhuttavassa pääministerin ulostulossa.

- Puhemiehenä on paha mennä ottamaan kantaa sisältöön tarkemmin, mutta meidän päätöksentekojärjestelmämme kuvaaminen kuuluu ja sopii puhemiehen rooliin, koska viime kädessä eduskunta sitten joutuu kiistat ratkomaan, jos niitä syntyy.

Eduskunta on jäänyt vaalilomalle eikä pysty käymään aiheesta keskustelua, jonka varmasti olisi värikästä.

- Nyt keskustelu jää vaalikentille. Se on kansanvallan juhlille hyvä teema sekin, Vanhanen kannusti.

Edessä on sotatalouden ajan vakavat vaalit

Keravan Keskustaa johtavan Tuire Aikion luotsaamassa vaalijuhlassa ehdokkaat painottivat turvallisuuden, koulutuksen, sosiaalisen vastuun ja järkivihreyden teemoja.

Tuomo Suihkonen puhui lapsiin ja nuoriin panostamisen tärkeydestä. Kansallinen turvallisuus nojaa uskottavaan maanpuolustukseen, jonka rinnalla sisäistä turvallisuutta ja kestävää taloutta on rakennettava kasvatuksella, koulutuksella ja osaamisen kehittämisellä.

Antti Heikkilä puhui yhteiskunnan vastuullisesta kehittämisestä. Taloudelliseen ja ekologiseen vastuuseen avautuu mahdollisuuksia mm. uusien energiaratkaisujen myötä. Heikkilä painotti sosiaalista vastuuta, jonka on tärkeää ulottua päätöksenteosta myös kansalaisten arjen elämään.

Johannes Lahtelan keskeisenä vaaliteemana on riippuvuussairauksien aiheuttamat ongelmat ja haasteet poliittiseen päätöksentekoon. Suomi johtaa Euroopan tilastoja nuorten huumekuolemissa. Addiktiot johtavat yksilötason pahoinvointiin ja tragedioihin ja aiheuttavat miljarditason vuotuisia kustannuksia.

Timo Laaninen muistutti, että edessä ovat yhdet vakavimmista vaaleista. Sota muuttaa monilla tavoin Eurooppaa, ja haasteita on omassakin taloudessamme. Olemme luvanneet tukea Ukrainaa osana EU:n ja Nato-maiden kokonaisuutta. Tärkeää on kuitenkin luoda tulevaisuuden uskoa, esittää ratkaisuja ongelmiin ja puolustaa demokratiaa. Keskustan ehdokkailta löytyy rohkeutta ja uudistushalua, kiitteli politiikan konkari Laaninen.

Vaalijuhla_Yhteiskuva_small.jpg

Vaalijuhlan ehdokkaita ja puhujia. Vasemmalta Timo Huhtaluoma, Johannes Lahtela, Tuomo Suihkonen, Matti Vanhanen, Timo Laaninen, Tuire Aikio, Antti Heikkilä.

12.05.2024Löydä ehdokkaasi eurovaaleihin - vaalikoneet auttavat
30.04.2024Timo Laaninen pyytää työrauhaa hyvinvointialueille säästötavoitteiden saavuttamiseksi
29.04.2024Inna Kallioinen aluevaltuustossa: Lähipalvelut tärkeitä myös pääkaupunkiseudulla
19.04.2024Uutiskirje 11/2024: Viikon hyvä uutinen - Antti Kaikkonen pyrkii Keskustan johtoon
07.04.2024Uutiskirje 10/2024: HOK-Elannon vaalit ja keväiset tapahtumat Keravan kaduilla
24.03.2024HOK-Elannon ehdokkaat: lähipalvelut ja kotimaisuus luovat turvallisuutta
14.03.2024Keskustan puoluesihteeri Antti Siika-aho: Nostamme voitontahdon kansanvallan puolesta
26.02.2024Antti Kaikkoselle kannatusta Keskustan johtoon
01.02.2024Keravan Keskusta ei ota kantaa toisen kierroksen presidenttiehdokkaisiin
03.01.2024Konkaripoliitikko Timo Laaninen puntaroi presidenttiehdokkaita

Siirry arkistoon »