Puhemies Matti Vanhanen muistutti Suomen ulkopoliittisten linjausten marssijärjestyksestä

11.03.2023

Keskustan vaalijuhlassa Keravalla lauantaina 11.3.2023 puhunut eduskunnan puhemies Matti Vanhanen muistutti Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtamisjärjestelmästä, joka pääministerin perjantaisen Hornet-lausunnon takia on noussut ajankohtaiseksi aiheeksi.

Vanhanen totesi johtamisjärjestelmän nojautuvan perustuslakiin, jossa todetaan, että ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

- Ottakoon maamme ulkopoliittisesta johdosta kuka tahansa kantaa Suomen asemaan tai tilanteeseen tai tehköön uusia avauksia, ne pitää ensin käsitellä yhteistoiminnassa. Kun Suomen linja on yhdessä määritelty, sen jälkeen on eri kysymys se, kuka sen kannan kulloinkin ulos lausuu, Vanhanen totesi.

- Pienen valtion johdonmukaisuus ulko- ja turvallisuuspoliittisissa ulostuloissa perustuu tähän. Kenelläkään yksilöllä ei ole valtaa ja asemaa, että hän voisi Suomen puolesta yksin lausua jotakin. Yhteistoiminta velvoittaa puolin ja toisin valtioneuvostoa ja presidenttiä, niin että kaikkien merkittävien avausten on tapahduttava yhteistoiminnassa, Vanhanen painotti.

Matti Vanhanen linjoitti puhemiehen roolia mediaa ja kansalaisia puhuttavassa pääministerin ulostulossa.

- Puhemiehenä on paha mennä ottamaan kantaa sisältöön tarkemmin, mutta meidän päätöksentekojärjestelmämme kuvaaminen kuuluu ja sopii puhemiehen rooliin, koska viime kädessä eduskunta sitten joutuu kiistat ratkomaan, jos niitä syntyy.

Eduskunta on jäänyt vaalilomalle eikä pysty käymään aiheesta keskustelua, jonka varmasti olisi värikästä.

- Nyt keskustelu jää vaalikentille. Se on kansanvallan juhlille hyvä teema sekin, Vanhanen kannusti.

Edessä on sotatalouden ajan vakavat vaalit

Keravan Keskustaa johtavan Tuire Aikion luotsaamassa vaalijuhlassa ehdokkaat painottivat turvallisuuden, koulutuksen, sosiaalisen vastuun ja järkivihreyden teemoja.

Tuomo Suihkonen puhui lapsiin ja nuoriin panostamisen tärkeydestä. Kansallinen turvallisuus nojaa uskottavaan maanpuolustukseen, jonka rinnalla sisäistä turvallisuutta ja kestävää taloutta on rakennettava kasvatuksella, koulutuksella ja osaamisen kehittämisellä.

Antti Heikkilä puhui yhteiskunnan vastuullisesta kehittämisestä. Taloudelliseen ja ekologiseen vastuuseen avautuu mahdollisuuksia mm. uusien energiaratkaisujen myötä. Heikkilä painotti sosiaalista vastuuta, jonka on tärkeää ulottua päätöksenteosta myös kansalaisten arjen elämään.

Johannes Lahtelan keskeisenä vaaliteemana on riippuvuussairauksien aiheuttamat ongelmat ja haasteet poliittiseen päätöksentekoon. Suomi johtaa Euroopan tilastoja nuorten huumekuolemissa. Addiktiot johtavat yksilötason pahoinvointiin ja tragedioihin ja aiheuttavat miljarditason vuotuisia kustannuksia.

Timo Laaninen muistutti, että edessä ovat yhdet vakavimmista vaaleista. Sota muuttaa monilla tavoin Eurooppaa, ja haasteita on omassakin taloudessamme. Olemme luvanneet tukea Ukrainaa osana EU:n ja Nato-maiden kokonaisuutta. Tärkeää on kuitenkin luoda tulevaisuuden uskoa, esittää ratkaisuja ongelmiin ja puolustaa demokratiaa. Keskustan ehdokkailta löytyy rohkeutta ja uudistushalua, kiitteli politiikan konkari Laaninen.

Vaalijuhla_Yhteiskuva_small.jpg

Vaalijuhlan ehdokkaita ja puhujia. Vasemmalta Timo Huhtaluoma, Johannes Lahtela, Tuomo Suihkonen, Matti Vanhanen, Timo Laaninen, Tuire Aikio, Antti Heikkilä.

26.03.2023Kotimainen ruoka on keravalaisten kuluttajien mieleen
19.03.2023Mitä ratkaisuja hoitajapulaan?
11.03.2023Puhemies Matti Vanhanen muistutti Suomen ulkopoliittisten linjausten marssijärjestyksestä
09.03.2023Matti Vanhanen vierailee vaalijuhlassa Keravalla
05.03.2023Ryhmäkoot, perustaidot, kännykkärauha ja opettajien arvostus Pisa-tulosten avaimia
01.03.2023Keravalaisten hammashoidon palvelut eivät saa heikentyä
12.02.2023Yhteiskunnan turvaverkkoihin luotetaan - läheisiä tarvitaan
25.01.2023Johannes Lahtela Keskustan eduskuntavaaliehdokkaaksi
01.12.2022Tuire Aikio Keravan Keskustan johtoon
01.12.2022Keravan Keskusta: tarkkuutta talouteen Kerava

Siirry arkistoon »